Kuluneen syksyn Eurooppaan kohdistunutta pakolaisaaltoa on seurannut aivan uudenlainen aalto – terrorin aalto. Pyhäinpäivänä tapahtuneen venäläisen matkustajakoneen putoaminen Siinailla, jonka seurauksena menehtyi yli 200 henkeä, todennäköisenä syynä on yhdysvaltalaisten ja brittiturvallisuusasiantuntijoiden toimesta epäilty terroristien pommi-iskua.

 

Vain kaksi viikkoa Siinain lentoturman jälkeen tehtiin laajat terrori-iskut Libanonin Beirutissa, jossa menehtyi yli 40 ja Pariisissa, jossa menehtyi yli 130 henkeä. Näissä tapauksissa oli kiistattomasti kysymys Isis -terrorijärjestön toiminnasta. Tapahtumat ovat luonnollisesti synnyttäneet syvää järkytystä ympäri maailmaa. On ihmetelty, mikä on tämän kaiken takana.

 

Ominaista kyseisille tapahtumille on ollut silmitön ja satunnainen raivon purkaminen. On haluttu kostaa poliittisten kiistojen ulkopuolisille siviileille. Isis –organisaation viha purkautuu kaikkia kohtaan, uskonnosta ja katsomuksista riippumatta. Terrorin ominaisuus on kauhun ja pelon ilmapiirin luominen. Pohjimmiltaan on kysymys vallanhalusta. Väkivallalla haetaan vallitsevien valta-asetelmien kumoamista ja omien valtapyrkimysten edistämistä. Valtapyrkimykset eivät ole luonteeltaan uskonnollisia, vaikka niissä käytetään uskonnollisia tunnuksia, vaan poliittisia, koska terrorin kohteeksi käyvät myös uskon veljet ja sisaret.

 

Isis on onnistunut tuottamaan kannatusta eri puolilla maailmaa, myös Euroopassa, josta myös osa Pariisin terrori-iskujen päätekijöistä oli lähtöisin. Terrorismin takana ovat kiihotuspuheet ja kirjoitukset, jotka purevat parhaiten syrjäytymisvaarassa oleviin nuoriin miehiin. Pääosin ahdistuneet nuoret miehet löytävät kanavan purkaa turhautumistaan ja pahaa oloaan. Siksi tällaiseen poliittiseen terrorismin kiihotustoimintaan on jatkuvasti kiinnitettävä entistä tarkemmin huomiota.

 

Turvallisuuden tunne on järkkynyt kaikkialla. Terrori pakottaa harkitsemaan kaikkia mahdollisia turvatoimia. Nykyaikana täytyy jokaisen olla huolissaan uusista terroriteoista, joiden kitkeminen tulee olemaan erittäin vaikeaa. Kirkkovuoden päätöksen tekstit viittaavat Jeesuksen mukaan: ”Te kuulette sodista ja levottomuuksista, älkää hätääntykö. Näin täytyy ensin käydä (Luuk. 21: 9).” Jeesus puhuu myös kauhistuttavista asioista, joita maailmassa tapahtuu (j. 11) . Pelko ja kauhu liittyvät erityisesti meidän aikaamme, kun tehokkaitten pommien ja aseitten lisäksi on vielä tehokas tiedonviestintä. Jeesuksen viesti on kuitenkin meille: ”Älkää hätääntykö.” On etsittävä Jumalan rauhaa sekä oman sielun sisimpään että laajemmin meidän ihmisten väliseen vuorovaikutukseen.