Elämän nautinnoista

Katselin tässä erästä viestiketjua siitä, mistä ihmiset nauttivat kesällä. Ei ollut yllätys, että kaikki tärkeimmät nautinnot liittyivät elämän perustoimintoihin, syömiseen, nukkumiseen ja puhtaana pysymiseen jne. Mutta sen jälkeen sitten ihmisten ilmaisevat mielihyväntunteet liittyvät myös hänen fysiologiaansa. Psykologia määrittelee meidän mielihyvän tunteitamme hyvin ymmärrettävästi.

Fysiologisten tarpeiden tyydyttämiseen liittyvät positiiviset tunteet ovat synnynnäisiä. Ravinnonsaantiin, seksiin tai jälkeläisten hoivaamiseen liittyvien mielihyvän tunteiden syntymisessä keskeinen rakenne on aivojen etupohjaosassa sijaitseva accumbens-tumake. Fyysisen rasituksen jälkeen koetaan mielihyvää, mistä suomalaisille tuttu esimerkki on saunan tai hiihtolenkin jälkeinen onnellinen olotila. Mielihyvän tunteeseen liittyy kehon oman endorfiinin erityksen voimakas eritys aivolisäkkeestä. Mielihyvän tunne seuraa myös silloin, kun tavoite, jonka puolesta olemme pitkään älyllisesti ponnistelleet, vihdoin toteutuu. Pyrkimys mielihyvään yhdessä kehittyneen ajattelukykymme kanssa on johtanut keinotekoisten nautintoaineiden keksimiseen niistä seuraavine ongelmineen.

On mielenkiintoista, että psykologiassa tunnustetaan myös korkeampia mielihyvän tunteita, jotka liittyvät päämäärien saavuttamiseen. Muistan, kuinka lukiossa pohdin ainekirjoituksessa kaiken mielekkyyttä. Nuorena voi elämä tuntua välillä varsin turhalta. Ei tunnu aina siltä, että elämä itsessään olisi arvokasta. Monet päämäärät nuoren näkökulmastakin ovat verrattain kaukana tulevaisuudessa. Lisäksi suuret vastoinkäymiset ja surut veivät elämäniloa nuoren Markon elämästä. Ymmärsin kuitenkin, että opiskelu tuottaa pidemmän päälle suurempaa mielihyvää kuin laiskottelu.

Nykyään tunnistan kehon ja mielen hyvinvoinnin tarpeet. Aikaisemmin en osannut nauttia auringosta. Se saattoi johtua siitä, että lapsena ihoni paloi auringossa, kun en ollut suojannut itseäni. Tuo trauma on kulkenut läpi elämäni. Helle on aina tuntunut vain rasittavalta. Vasta sitten, kun tiedostin, että taustalla on lapsuuden kipeä kokemus, olen alkanut nauttia auringon lämmöstä ja jopa kuumuudesta.

Tuossa psykologian artikkelissa puhutaan keinotekoisista nautintoaineista. Nykyinen hallitus on taas laittanut rangaistusveroa nautintoaineille. Ymmärretään, että liiallinen nautintojen haaliminen on kansantaloudenkin kannalta turmiollista. Jo antiikissa ymmärrettiin, että nautinnoissa tulisi pysyä kohtuudessa. On ymmärrettävää, jos arki keskittyy nautintojen ympärille, niin arjen pyörittämisestä ei tahdo tulla mitään.

Nautinnoilla on määrätty tarkoitus. Ne auttavat meitä pitämään hyvää huolta itsestämme ja läheisistämme. Mutta ne eivät johda korkeampaan eettisen hyvän tavoitteluun. Nautintoja tarvitaan. Masentunut ihminen alkaa laiminlyödä itsensä hoitamista, ruokailua, puhtaana pysymistä sekä ihmiskontakteja.

Martti Luther ymmärsi ihmiselämän perusnautintoja. Hän oli munkki, joka näki, ettei nautinnoista kieltäytyminen johtanut suurempaan pyhyyteen. Luther arvosti ystävien seuraa, hyvää olutta sekä luopui selibaatista pyhyyteen johtavana tienä. Myös musiikista Martti osasi nauttia. Lutherista on jäänyt elämänmakuinen jälki protestanttiseen kristikuntaan.

Itse aion nauttia kesälomasta. Luvassa on hellettä. On hienoa jäädä kesälomalle. Menemme mökille (vuokra) ensi lauantaina. Aion saunoa ja uida sekä grillata hyvää ruokaa. Perheen seura riittää lomalla, mutta ajatuksena on käydä rovasti Pekka Heiskasen 60-vuotispäivillä Lieksassa ensi sunnuntaina. Sitten teemme Lapin matkan ja lopuksi käymme vielä Turussa. Tekemistä siis riittää ja kaunista Suomen luontoa.

Nautinnollista kesää kaikille!