Olen siis suuri teeskentelijä

Tein aikanaan yhteistyötä erään seurakunnan työtekijän kanssa kirkkonäytelmätoiminnassa. Tälle työntekijälle kävi huonosti, kun seurakunta ei ymmärtänyt häntä. Hän taisi olla liian suora henkilö. Yhteistyöstä hänen kanssaan jäi kuitenkin paljon ajatuksia. Kyseinen henkilö ehdotti muun muassa seurakuntaan klovnimessua, jossa ei käytetty sanoja, ainoastaan klovnin ilmeitä ja eleitä.

Jotkut hurskaat seurakuntalaiset Etelä-Suomesta tekivät kyseisestä messusta valituksen, koska he eivät katsoneet sen toteuttavan sanan palvelemisen todellisuutta. Sana oli valittajille yhtä kuin kirjoitettu ja lausuttu sana. Tiesin, että Kajaanissakin kyseinen messu olisi ärsyttänyt monia. Edelleenkin tuntuu siltä, että kirkkomme standardimessun oheen ei haluttaisi vaihtoehtoisia messuja vaikka niiden suosio on suurempi kuin päiväjumalanpalveluksen.

Muistan sanoneeni, että parasta on, ettei aleta ärsyttämään seurakunnan valtaa pitäviä asialla. Muistelen silloin olleen tietoinen siitä, että ristiriitojen käsittely seurakunnassa ei ole aina kovin helppoa. Klovnimessu jäikin sitten toteuttamatta, vaikka muita hienoja projekteja saimme toteutetuksi.

Historiallisesti klovni-instituutio on ollut vallankäytön näkökulmasta aika keskeinen. Kuninkaan hoveissa oli hauskuuttaja, joiden tehtävänä ei ollut ainoastaan viihdyttäminen, vaan myös totuuden ilmaiseminen tarvittaessa, kun kukaan muu ei sitä voinut sanoa. Klovnin piti kuitenkin olla tarkkana totuuden rajalla, sillä varomattomasti sanottuaan kuningas saattoi päästää hovin klovnin päiviltään.

Klovni-instituutiota tarvitaan edelleen tänä aikana. Jonkun tehtävänä olisi huumorin avulla paljastaa asioiden todellinen luonne. Pelkäänpä, että suosittu, vaaleissa voittanut PerSu-puolue kelpaa kyllä klovnin rooliin totuuden kertojaksi, mutta ei vallan syrjään. Se olisi päättäjille liian suuri uhka.

Olen aina pitänyt Freddy Mercuryn esittämästä laulusta;  I´am the Great Pretender (Olen suuri teeskentelijä) loistavana esimerkkinä siitä, miten teeskentely toimii ihmisyhteisössä. Sanat ovat itseironiaa henkilöstä, joka uskottelee itselleen olevansa oikeassa, mutta kaikki muut näkevät teeskentelyn taakse.

Suorapuheisia ihmisiä pelätään ja vierastetaan, koska totuuden ääneen sanominen horjuttaa yhteistä perustaa. Siksi kaikkien on valehdeltava, myös itselleen, että instituutiot näyttäisivät oikeilta.

Valitettavasti teeskentelyn aika usein tulee päätökseen. Järjestelmät, jotka eivät kestä totuutta, sortuvat omaan mahdottomuuteensa. Teeskentely istuu yleensä parhaiten sinne, missä uskotaan vallan olevan, mutta missä sitä ei kuitenkaan ole. Siteeraan ohessa kyseistä sanoitusta. Valitettavasti tekstiä on vaikea kääntää, koska se on runomuotoinen.

Oh yes I'm the great pretender
Pretending I'm doing well
My need is such I pretend too much
I'm lonely but no one can tell

Ou jess, olen suuri teeskentelijä, teeskentelen, että minulla menee hyvin. Tarpeeni on sellainen, että teeskentelen liikaa. Olen yksinäinen, mutta kukaan ei sitä voi kertoa.

Oh yes I'm the great pretender
Adrift in a world of my own
I play the game but to my real shame
You've left me to dream all alone

Olen suuri teeskentelijä. Ajautuneena omaan maailmaani. Pelaan peliä, mutta omaksi todelliseksi häpeäkseni, sinä jätät minut unelmoimaan yksin.
Too real is this feeling of make believe
Too real when I feel what my heart can't conceal

Liian todellinen on tämä tunne, kun yrittää uskotella. Liian todellinen tunne, jota sydämeni ei pysty kätkemään.


Ooh yes I'm the great pretender
Just laughing and gay like a clown
I seem to be what I'm not

Jess, olen suuri teeskentelijä, nauran vain ja iloitsen kuin klovni. Näytän siltä, mitä en ole

Too real when I feel what my heart can't conceal

Liian todellista on se, mitä tunnen, kun sydämeni ei pysty sitä kätkemään.