Olen aika tavalla innostunut kaikesta uudesta teknologiasta. Olen aina ollut sellainen. Luen tarkkaan teknologian alan uutisia. Minua kiinnostavat erityisesti tietoteknologia sekä autot. Pikkupojasta lähtien olen kai ollut aika innostunut autoista, ja tietokoneet tulivat mukaan 1980-luvulla.

Viime viikolla  esittelin sairaalassa uutta Ipad2:sta (pieni kannettava tietokone) hoitajalle, joka ihmetteli, mikä laite minulla oikein oli seinässä kiinni. Esittelin sitä hoitajalle innoissani, kuinka tämä on parasta teknologiaa, mitä olen tähän mennessä nähnyt. Hoitaja ihasteli laitettani ja totesi, että tuollainen täytyy heillekin saada. Ihastelin hoitajalle kyllä heidän tutkimushuonettaankin, mutta se on toinen juttu se.

En ole aiemmin ostanut yhtään Apple -tuotetta, mutta nyt ostokynnys ylittyi. Se ylittyi lähinnä sen johdosta, että luin, mitkä olivat tämän tietokoneen ominaisuudet ja mitä kaikkia sovellutuksia siihen sai. Itselläni oli loman aikana suurimmassa käytössä erityisesti Helsingin Sanomien digiversio. Siinä on kaikki samat jutut, jotka ovat varsinaisessa lehdessäkin. Lisähinta lehtitilaukseen on aika pieni. Lisäksi tilasin ensimmäistä kertaa Ilta=Sanomien näköispainoksen kannettavaan laitteeseeni. Hintakin on tarjouksessa ollut hyvin edullinen.

Niinhän siinä sitten kävi...

Viime viikonloppuna menimme anoppini Pirkon luokse. Olimme testanneet jo etukäteen vaimoni sisaren, Katin kanssa kuvayhteyttä Skypen kautta. Kesällä Tainan sisko perheineen muutti Luxenburgiin, kun Jonas, Katin mies sai työpaikan siitä samasta pankista, jossa Sauli Niinistö oli pankinjohtajana. 

Niin otimme juhlallisesti kuvapuhelun Onnelasta Luxenburgiin. Maailman paras teknologia ei toiminutkaan, kuten olisi pitänyt. Teknologian varaan ei voi mitään varmaa rakentaa, olen aina todennut. Mitä enemmän olin kehunut laitetta, niin sitä suurempi pettymys. Ääni kyllä toimi moitteettomasti, mutta kuvayhteys jäätyi ja niin jäätyi myös koko internet -yhteys. Mitä tekee maailman hienoimmalla teknologialla, jos se ratkaisevalla hetkellä pettää? 

Laitteistolla, ohjelmistolla ja liikkuvalla netillä täytyy olla täydellinen harmonia, että kaikki pelaisi. Osoittautui, että vika ei ollut Applen laitteessa, vaan Saunalahden itse kehumassa liikkuvassa netissä. Liikkuva laajakaista ei riittänyt kuvayhteyteen, vaikka oltiin sentään Kajaanin keskustassa. No, koko puhelu meni yhdeksi sähläykseksi, puheeksi teknologiasta, kun olisi pitänyt kysellä kuulumisia. Kotona saimme sitten kuvayhteyden pelaamaan Kaisanetin wlan yhteydellä ja kävimme Skypessä pitkän keskustelun. Kati esitteli uutta kotiaan ja kodin ympäristöä.

Se on Jumalan elektroniikkaa

Mielessäni on joskus aina soinut joku lastenlaulu, jossa on kertosäe: "Se on Jumalan matematiikkaa." En muista tuosta laulusta enempää. Omassa mielessäni olen kääntänyt tämän laulun otsikon mukaiseksi: "Se on Jumalan elektroniikkaa." Kaikessa puuttellisuudessaankin näen elektronisissa laitteissa hyvin kiehtovalla tavalla Jumalan luomistyön ihmeitä. Ipad2:n lisäksi olen ihaillut viime aikoina teräväpiirtokuvaa ja lähetystä. Katselin yleisurheilun MM-kisoja Eurosport HD:ltä. Draama näytti järisyttävältä upeaa kuvaa katsellessa.

Miksikö laulan mielessäni ... se on Jumalan elektroniikkaa. Niinpä. Elektroniikka voi olla Jumalan käytössä tavalla, joka luo yhteyksiä, niin kuin vanhassa Nokian mainoksessa kerrottiin. Iän myötä olen entistä enemmän alkanut arvostamaan hyvälaatuista kuvaa. Kauniit kuvat saavat sieluni ja mieleni lumoihinsa.

Tänään kävin Villen kanssa Kajaanin kirkossa. Katselimme paikkaa kameralle, joka langattomasti siirtäisi lähetyksen kirkosta Kaisanettiin. Kaisanet on tarjoamassa seurakunnalle HD-tasoista kuvaa kirkosta seurakuntalaisten katseltavaksi ja kuunneltavaksi internetin välityksellä. Tietysti ajatuksena on se, että koteihin hankittaisiin kiinteää laajakaistayhteyttä. Liikkuva netti ei tahdo riittää teräväpiirto -tasoiseen kuvaan.

Kuuntelen lähes aina Radio Kajausen välittämää Kajaanin kirkon messua, jos en itse ole palveluvuorossa. Radio välittää erinomaisesti kotikirkon tunnelman. Kun on lisäksi tutut henkilöt toimittamassa, niin seuraan heidänkin toimintaansa aina suurella mielenkiinnolla. Toivon, että uusi testattava kuvayhteys saataisiin toimimaan moitteittomasti, kuten Kajauksenkin lähetys. Olisi vielä läheisempi tunne omaan Kajaanin kotikirkkoon, kun saisi katsella ja kuunnella taivaallista lähetystä!