Olen viime päivinä pohtinut vihan tunteen merkitystä. Vihan tunteet kuuluvat meidän ihmisyyteemme. Kun on tapahtunut joku vääryys, se herättää meissä kiukkua ja vihaa. Viha ja kiukku havahduttavat meidät. Ne saavat meidät toimimaan oikeutetusti vääryyden korjaamiseksi. Viha ja rakkaus kuuluvat yhteen.

Tässä maailmassa on suunnaton määrä asioita, joista kuka tahansa meistä voi olla vihainen. Viha voi purkautua lähimpiin ihmisiin, tai se voi purkautua vailla selvää kohdetta kohteisiin, joka ei millään tavalla liity oikeutettuihin tunteisiin. Vihalla on sijaiskohteita, kuten meidän ihmisten erilaisuus. Toisiin ihmisiin kohdistuvasta vihasta suuri osa voi olla tällaista osoitteetonta vihaa.
 
Vihalla on aina pimeä puolensa. Se myös myrkyttää ja katkeroittaa ihmisen sisimmän, jos sitä ei pääse rakentavasti purkamaan. Vihan patoutuessa sisimpään siitä voi tulla tuhovoima, jota kukaan ei hallitse. Vihan purkautuminen saa aikaan pelkoa ja epävarmuutta. Viha purkautuu usein väkivaltana.
 
Väkivalta ei koskaan ole ratkaisu meidän ihmisten välisiin ongelmiin. Väkivalta herättää aina uutta vihaa. Maailman historia on täynnä esimerkkejä vuosisatoja ja jopa tuhansia kestävistä koston kierteistä. Viha on kietoutunut meidän ihmiskunnan elämään erottamattomalla tavalla. Ihmiset ovat aina kehittäneet aseita toinen toistaan vastaan. Me ihmiset olemme olleet nerokkaita keksiessämme entistä tehokkaampia aseita. Aseiden voimaa on aina ihailtu.
 
Tänä päivänä me suomalaiset joudumme pohtimaan väkivallan osuutta meidän elämässämme. Meitä kutsutaan rakentamaan suhteita niin, että väkivallasta ei tule ratkaisuvaihtoehtoa ongelmiin. Rauhaan pyrkiminen vaatii yhteistä tahtoa ja ponnistusta. Rauhan rakentaminen alkaa meidän lähisuhteistamme. Siellä missä on riitaa ja epäsopua, tarvitaan sovintoa ja yhteisymmärrystä. Siellä missä on vihan lietsontaa, tarvitaan kysymystä, mihin tämä vihanpito lopulta johtaa. Näitä varmasti moni vanhempi ja nuori miettii näinä päivinä.
 
Vapahtajani,
tee minusta rauhasi välikappale;
niin että sinne,
missä on vihaa, toisin rakkauden,
missä loukkausta, toisin anteeksiannon,
missä epäsopua, loisin yksimielisyyden,
missä erehdystä, osoittaisin totuuden,
missä epäilystä, auttaisin uskoon,
missä epätoivoa, nostaisin luottamuksen,
missä pimeyttä, loisin Sinun valoasi,
missä surua, virittäisin ilon ja lohdutuksen.