Kajaanin evl. seurakunnan toiminta-ajatuksena on sama, mikä on ekumeenisen rukousviikon kehotuksessa: me rohkaisemme toinen toistamme rakkauteen ja hyviin tekoihin. Tänä iltana haluan pohtia yhdessä teidän kanssanne, mikä meitä rohkaisee kristittynä. Yksi näkökulma antaa tähän selkeän vastauksen: Jumalan uskollisuus.

Löysin nuorena monia opettajia eri kirkkokunnissa, jotka rohkaisivat minua kristityn vaelluksella. Olin lukiossa ja radiosta tuli professori Seppo A. Teinosen luentosarja kirkkoisistä. Nuo kirkkoisien todistukset olivat nuorelle lukiopojalle niin vahvoja, että halusin ottaa selvää kirkkoisien opetuksista. Yli 1500 vuotta vanhojen kirkon opettajien tekstit puhuttelivat minua ja rohkaisivat minua suuresti. Innostuin teologiasta.

On niin, että me tarvitsemme esikuvia, jotka viitoittavat meille uskon tietä. Tänne Baptistikirkkoon tullessani mieleeni tuli eräs hyvin kansainvälinen hahmo, tunnettu baptistikirkon jäsen, joka on kiertänyt sananjulistajana eri puolilla maailmaa ja kutsunut monia antamaan elämänsä Jumalalle. Hän on yhdysvaltalainen Billy Graham. Billy Graham täytti viime marraskuussa 95 vuotta. On laskettu, että hänen puhetilaisuuksissaan eri puolilla maailmaa on ollut 210 miljoonaa kuulijaa.

Tutkimuksen mukaan Billy Graham on Yhdysvaltain vaikutusvaltaisin ja tunnetuin saarnaaja, joka teki yhteistyötä yhdessä eri kirkkokuntien kanssa. Tällä hän on antanut hyvän esimerkin siitä, että vaikka eri kirkkokunnissa on omat perinteet, kirkot voivat myös toimia yhdessä ja tehdä yhteistyötä. Tiedetään myös, että Billy Graham saavutti laajaa luottamusta niin, että hän on toiminut monen Yhdysvaltain presidentin asiantuntijana. Häntä on pidetty viisaana opettajana. Eikä kysymys ollut siitä, että Graham olisi itse tyrkyttänyt neuvojaan, vaan hänen puoleensa on käännytty ja kysytty hänen mielipiteitään.

Vuonna 1987 Billy Graham vieraili myös Suomessa ja tuolloin oli Helsingin olympiastadionilla missiotapahtuma, jonne teimme Porista retken. Tuo yksi iltatilaisuus jäi mieleeni. Jopa joitakin ajatuksia jäi mieleeni Grahamin puheesta. Hän kysyi kuulijoiltaan: ”Are you lonely tonight?” Oletko tänä iltana yksin? Hän puhui yksinäisyyden teemasta suuren väkijoukon keskellä. Hänen vastauksensa oli, ettei Jumalan kanssa tarvitse koskaan kokea olevansa täysin yksin. Vaan kipeisiin tuntoihin voidaan löytää lääkettä.

Yksi tämän illan Raamatun kohdista on Valitusvirsien 3: 19-26. Tuo kohta puhuu Jumalan uskollisuudesta.

Kurjuuteni ja kodittomuuteni täyttää mieleni,
kaikki maistuu myrkyltä ja koiruoholta.
Minä en voi unohtaa onnettomuuttani,
en saa sitä mielestäni.
Kuitenkin minä toivon ja odotan, sillä minä ajattelen tätä:

Herran armoa on se, että vielä elämme,
hänen laupeutensa ei lopu koskaan.

Joka aamu Herran armo on uusi,
suuri on hänen uskollisuutensa.
Sieluni sanoo: "Herra on kaikkeni, häneen minä turvaan."

Herra on hyvä sille, joka panee toivonsa häneen,
sille, joka häntä etsii.

Niin tämä Vanhan testamentin kohta kuin Uuden testamentin sanoma kertoo siitä, että tässä maailmassa Jumalaan uskova joutuu myös kohtaamaan vaikeita, epätoivottavia tunteita ja vastoinkäymisiä: Kurjuuteni ja kodittomuuteni täyttää mieleni totesi myös Valitusvirsien kirjoittaja.

Jumalalle saa vuodattaa sydämensä kivut ja tuskat. Jumala ottaa meidät kipuineen vastaan, kun käännymme hänen puoleensa. Mutta hän sai kokea myös Jumalan lohdutusta. ”Herra on kaikkeni, häneen minä turvaan.” Ei ole mitään niin tärkeää ja merkittävää, jota elämässä voisi olla kuin Herran antama turva. Herra on kaikkeni, valitusvirsien rukoilija totesi. Voimmeko me tänä iltana sanoa omasta sydämestämme saman asian?

Sitten tulee tämä kohta, jossa hän kokee Jumalan suuren ja siunaavan rohkaisun: ”Herran armoa on se, että vielä elämme, hänen laupeutensa ei lopu koskaan. Joka aamu Herran armo on uusi, suuri on hänen uskollisuutensa.” Kuinka hyvä on aloittaa jokaista päivää ja sanoa itselleen: ”Joka aamu Herran armo on uusi!” Siitä on myös tehty tunnettu virsi ja hengellinen laulu: Joka aamu on armo uus, miksi huolta siis kantaa! Varjot väistyy ja vajavuus, Jeesus voimansa antaa. Kiitos Herran, hän auttaa tiellä, meidän kanssamme nyt ja aina on.”

Tämä Valitusvirsien Raamatunkohta on jäänyt mieleeni myös nuoruudesta, kun hankin sellaisen raamatunlausekotelon, jossa oli 50 raamatunkohtaa. Olin kuullut, että on hyvä myös opetella Raamattua ulkoa. Niin sitten tein, että opettelin nuo 50 raamatunkohtaa ulkoa ja kyllä niistä on ollut apua omassa elämässäni ja työssäni. Pyhä Henki käyttää kehottaessaan meitä sisäisesti myös raamatunlauseita ja silloin on hyvä, että mielessä on valmiiksi opeteltuja Jumalan lupauksia.

Yksi asia on tässä meidän elämässämme varmaa. Vaikka kaikki muu muuttuisi, niin Jumalan uskollisuus meitä kohtaan ei koskaan katoa. Tämän uskon varassa on hyvä elää ja katsoa myös huomispäivää. ”Yhdessä me todistamme, että Jumala on uskollinen.”