Viime viikkojen ja kuukausien aikana Euroopassa on seurattu hämmentyneinä pakolaisvirtaa, joka on kulkenut useiden valtioiden läpi. Ei riittänyt, että Irakin ja Syyrian sisällissodat repivät kyseiset maat hajalle. Päälle on tullut vielä silmitön ja käsittämätön vihan aalto, joka on terrorisoinut Irakin ja Syyrian alueita terrorilla. Ei ole ihme, että miljoonat ovat lähteneet pakoon väkivaltaa ja sen uhkaa naapurivaltioihin. Tapahtumat ovat olleet äärimmäisen dramaattisia.

 

Hämmennys ei ole ollut ainoa reaktio turvapaikan hakijoita kohtaan, vaan heitä on kohdannut vihan tunteet myös Euroopassa. Moni maa on sulkenut ovensa turvapaikanhakijoilta. Vaikka suuri osa eurooppalaisista on ollut myötätuntoisia turvapaikanhakijoita kohtaan, myös epäluulo ja pelko ovat olleet tapahtumien seurauksia. Viha herättää ja synnyttää herkästi uutta vihaa.

 

Tapahtumien virta on opettanut meitä arvioimaan uudestaan maailman tilaa. On eri asia seurata turtuneena sodan ja terrorin tapahtumia uutisista, kuin kohdata uhreja kasvoista kasvoihin. Sodan ja terrorin kauhuilta on vaikea sulkea silmiä ja korvia, kun suuret joukot lähtevät pakoon väkivaltaa.

 

Myös Kajaaniin on tähän mennessä tullut noin 530 turvapaikanhakijaa, eikä uusista hakijoista ole vielä täyttä kuvaa. Seurakunnallekin on tullut pyyntö avustaa turvapaikanhakijoita, johon pyyntöön on haluttu vastata. Pakolaisuus tulee meitä vastaan jo kaduillamme ja toreillamme. Heitä on autettava, että he voisivat päästä uuden elämän alkuun. Emme halua kerjäläisiä kaduillemme.

 

Pakolaisuus tulee olemaan jatkossa vakava yhteiskunnallinen ongelma eri puolella maailmaa, jos väkivaltaisuuksia ei saada ratkaistua. Syyriankin tilanteeseen on haettu tapahtumien johdosta uutta diplomaattista ratkaisua. Vain sitä kautta maa saadaan rauhoitettua, jos kiistojen osapuolet tyytyvät neuvotteluratkaisuun. Terroristien kanssa ei voida neuvotella.

 

Raamatussa pakolaisuus on hyvin merkittävä teema. Israelin kansa hajosi Babylonian valloitettua maan, minkä seurauksena juutalaiset vietiin pakkosiirtolaisuuteen nykyisen Irakin alueelle. Vain osa pakkosiirretyistä pääsi palaamaan takaisin omaan maahansa. Myös pyhää perhettä, Joosefia, Mariaa ja Jeesusta kohtasi vaino, minkä vuoksi he joutuivat pakenemaan väkivaltaa.

 

Ihmiskunnan historia on täynnä tragediaa, josta meidänkään sukupolvi ei ole osaton. Viha on luonnollinen reaktio silloin, kun hämmennys ja pelko valtaavat mielen. Vihalle ei kuitenkaan saa antaa valtaa, vaan ongelmia on kyettävä lähestymään mieliä rauhoittamalla. Raamatun Ilmestyskirjassa puhutaan vihan ajasta, joka alkaa entistä useammin tulla nykyaikana mieleen. Pelkoja lietsovilta vihapuheilta ja turhilta huhuilta on katkaistava siivet, ettei se pahentaisi enempää tilannetta.