Kajaanin seurakunnan kirkkovaltuusto hyväksyi seurakunnan strategian, joka ulottuu vuoteen 2020. Yksi keskeinen ajatus, joka strategiassa liittyy myös koko kirkkomme strategiaan on otsikon mukainen. Me puhumme Jumalasta rohkeasti ja ymmärrettävästi. Rohkeutta tarvitaan erityisesti tänä aikana, kun kirkon ja seurakuntamme jäsenkehitys osoittaa tasaista laskua koko ajan. Vaikka kirkosta eroaminen puolittui edellisestä vuodesta ja kirkkoon lisääntyminen nousi ennätyslukemiin, huoli kirkosta eroamisesta jää edelleen.

Kirkossa on vaarana, että kannatuksen vähentyessä alistumme tappiomielialaan. Tämä vaara on myös yhteiskunnassamme yleisesti. Usko horjuu, kun näkee monen asian koko ajan kehittyvän huonompaan suuntaan. Olemme seurakuntana saaneet Jumalalta valtuutuksen puhua rohkeasti hänestä. Tämä puheoikeus on periaatteessa jokaisella seurakuntalaisella, joka saa valtuutuksen Jumalalta.

Kirkon tulee pitää kiinni omista lähtökohdistaan kaikissa olosuhteissa, erityisesti vaikeina aikoina. Tästä kirkon strategia, Kohtaamisen kirkko julistaa. Kirkko on olemassa, jotta kristillinen sanoma eläisi kaikkialla maailmassa ja olisi tarjolla jokaiselle ihmiselle. Kirkko julistaa, koska sen sanoma kuuluu jokaiselle sukupolvelle ja koskee kaikkia elämän alueita, suhteita Jumalaan, lähimmäisiin, yhteiskuntaan ja luomakuntaan.

Strategian tehtävänä on määritellä, mihin kirkossamme ja seurakunnassamme erityisesti tänä aikana tahdomme panostaa. Strategiaa koskevassa mietinnössä todetaan, että kirkon vaikutus suuntautuu sekä jäseniin että ulospäin. Jäsenten hengellisen elämän ja kasvun tukeminen sekä lähimmäisenrakkauteen kannustaminen tähtäävät siihen, että jäsenet elävät kristittyinä omilla paikoillaan omien kutsumustensa mukaan sekä rohkaisevat toisia osallisuuteen Jumalan, Jeesuksen ja Pyhän Hengen yhteyteen.

Alkuvuonna halutaan katsoa aina eteenpäin, ja nähdä hyviä merkkejä. Alkuvuonna moni ymmärsi, miten rohkaisevilla esimerkeillä on suuri voima, kuten presidentti Sauli Niinistö uudenvuodenpuheessaan puhui. Yksittäinenkin nuori nousee kannustavaksi ja rohkaiseviksi esimerkiksi toisille, kuten marjoja ahkerasti viime kesänä poiminut nuori poika.

Myös urheilussa saimme kokea, että suomalaiset pystyvät kestämään tappioasemassa lannistumatta. Nuorten jääkiekkoleijonien henkinen vahvuus yllätti suuren urheiluyleisön. Pelattiin useassa ottelussa pitkään tappioasemassa, noustiin tasoihin ja tehtiin lopussa voittomaali. Rohkeutta tarvitaan kaikilla elämänalueilla, myös kirkossa. Tunnistamme rohkeuden, silloin kun se johtaa merkittäviin saavutuksiin.