Psalmi 40:4 kertoo Jumalan teosta rukoilijalle, kuinka Jumala antoi hänelle uuden virren, kiitoslaulun Jumalalle. Uusi virsi oli kiitollisuuden ilmaus Jumalalle. Uusia virsiä lauletaan nyt myös omassa kirkossamme. Uusi virsikirjan lisäosa otettiin virallisesti käyttöön 1. adventtisunnuntaina 27.11.2016.

Musiikilla ja erityisesti virsimusiikilla on evankelis-luterilaisessa kirkossamme alusta asti ollut vahva asema. Luterilaisuuden vaikutus ja merkitys korostui lähes viisisataa vuotta sitten erityisesti uusien virsisävelten ja sanoitusten kautta. Sitten kansankieliset virret yleistyivät myös Pohjoismaissa 1500-luvun lopulla reformaation vaikutuksesta. Uskoa oli helpompi omaksua mieleenpainuvien sävelten ja virsirunojen kautta.

Uusia virsiä tarvitaan monesta syystä. Jokainen sukupolvi ilmaisee omia tunteitaan ja ajatuksiaan ajassa liikkuvien ilmiöiden ja kokemusten kautta. Tarvitaan vanhoja, historian vaiheissa koeteltuja virsiä, mutta tarvitaan myös uusia virsiä, jotka vastaavat tämän ajan tarpeisiin. Vanhat tutut virret elävät seurakuntalaisten sydämissä ja uudet virret antavat oman haasteensa. Niitä joutuu opettelemaan alussa, kunnes ne tulevat tutuiksi.

Edellisessä virsikirjauudistuksessa vuonna 1986 saatiin paljon uusia lasten ja nuorten virsiä, jotka otettiin vastaan ja omaksuttiin suomalaisten toimesta kiitettävästi. Ei tarvitse ottaa kuin yksi virsi esimerkiksi. Virrestä Jumalan kämmenellä (499) tuli hyvin pian hyvin suosittu virsi kaikenikäisten keskuudessa. Kajaanilaissyntyisen Pirkko Halosen kirjoittama virsiruno on saanut vastakaikua niin pienten kuin isojenkin sisimmästä.

Uutta virsikirjan lisäosaa on luonnehdittu siten, että se tuo uutta tekstisisällöllisesti, kielellisesti ja musiikillisesti. Aihepiireinä esiin on otettu uusia aiheita kuten luonnonsuojelu, kaupunkilaisuus, talvi ja isänpäivä. Ilo ja kiitollisuus korostuvat useissa virsissä.

Lisävihko tuo paljon kansainvälistä vaikutetta sekä kielellisesti että musiikillisesti. Sieltä löytyy melodioita ja sanoituksia eri kulttuureista ja musiikkityyleistä. Uusista virsistä löytyy monenkielisiä sanoituksia mukaan lukien esimerkiksi viron, venäjän, englannin sekä saksankielellä. Onpa siellä jopa arabian ja amharan kielisiä virsiä. Tämä kuvastaa lisääntynyttä maahanmuuttoa ja kansainvälistymistä, jonka keskellä me elämme.

Rukouksemme uuden virsikirjan lisäosaan käyttöönottamisessa kuuluu: Jumala, maailman ja kaiken kauniin Luoja, Sinä olet luonut ihmisen ylistämään sinua ja kiitosvirret kaikuvat Raamatun ajoista tähän päivään asti. Anna virsikirjan lisävihkon välittää sinun siunaustasi kaikille, jotka laulavat ja soittavat sen virsiä. Anna sen sanojen ja sävelten ruokkia uskoamme, vahvistaa rakkauttamme ja johdattaa meidät tekemään hyvää.