Ilosanoma on käännös kreikankielen alkuperäisestä sanasta evankeliumi. Mikael Agricola totesi aikanaan: ”Kyllä se kuulee Suomen kielen, joka ymmärtää kaikkein mielen.” Kristillisen uskon reformaation tärkeimpiä päämääriä oli tavoite saada evankeliumi luettavaksi heidän omalla äidinkielellään. Äidinkieli on se kieli, jolla ilmaisemme omat, sisimmät tunteemme. Sydän ymmärtää kieltä, jolla Jumala meille puhuu.

 

Reformaation edustajat eivät hyväksyneet sitä pelkoa, että ihmiset ymmärtäisivät Raamattua ja sen sanomaa väärin, jos Raamattu olisi annettu heidän käsiinsä luettavaksi omalla äidinkielellään. Tämän väärinymmärtämisen pelolla kirkko oli aiemmin vastustanut kansankielisiä raamatunkäännöksiä. Reformaattoreita ohjasi usko ja luottamus, että Jumala voi poistaa turhat pelot. Niinpä reformaattorien vaikutuksesta purkautui se pato, jossa Raamatun kääntämisaate vapautui ja eri kieliset raamatunkäännökset alkoivat vallata alaa.

 

Reformaattorien toiminnassa korostui periaate, että ihmisen sisäistä elämää ei voi eikä saa mikään ulkopuolinen voima kahlita. Vapauden periaatteesta kasvoi myös omantunnon vapauden periaate. Ihminen voi hyvin silloin, kun hän kuulee omaa sisäistä ääntään, eli hän kuulee myös omantuntonsa ääntä.

 

On tärkeää, että me pysähdymme aina välillä kuuntelemaan itseämme. Joulunajan pyhät antavat meille tilaisuutta ja aikaa hiljentymiselle. Tämän ajan kiireinen ihminen ei useinkaan pysähdy kuuntelemaan, kuinka hän itse jaksaa ja mitä hänen oma sisimpänsä hänelle viestittää. Siksi on tärkeää, että kuuntelemme oman sisimpämme puhetta. Usein tuo sisimmän puhe kääntyy myös rukoukseksi ja huokauksiksi kohti Jumalaa.

 

Sisimpämme sisäisiä tuntoja peilaavat myös monet perinteiset ja uudetkin joululaulut, jotka puhuttelevat meitä ja kutsuvat meitä pyhän äärelle. Joulun sanomaa voimme ammentaa hyvin monista itseämme puhuttelevista lähteistä, joihin kuuluvat jouluun liittyvä runous ja sävelteokset. Ne saavat sisältönsä jouluevankeliumista, jota kirkoissa tänäkin jouluna julistetaan.

 

Jouluyönä enkelit julistivat ilosanomaa, joka kuului koko kansalle. Tämän hyvän sanoman äärelle meitä kristittyjä jälleen tänä jouluna kutsutaan kokoontumaan. Meitä yhdistävät kirkon yhteiset aarteet, joita Jumala meille armossaan suo. Saakoon Kaikkivaltias Jumala suoda meille rauhansa, niin että sisimpämme rauhoittuu ja saamme ottaa vastaan joulun sanoman.