Käsite selkäänpuukottaja on kansainvälisesti tunnettu ilmaus. Sillä tarkoitetaan luottamuksen hankkinutta ja ansainnutta ihmistä, joka kuitenkin pettää lähimmäisensä puhumalla tästä pahaa tai muuten juonittelemalla selän takana. Selkäänpuukottajaa pidetään yleisesti raukkamaisena pahan puhujana, joka ei edes uskalla kohdata ilkeyden kohteena olevaa silmistä silmiin, vaan levittää petollisesti jopa täysin virheellistä käsitystä tästä tuntemastaan ihmisestä, jonka hän haluaa saattaa mahdollisimman huonoon valoon.

 

Selkäänpuukottaja on symbolisesti vahva kuva ja ilmaus. Turussa tapahtuneet nuoren turvapaikanhakijan tekemät veriteot puhuvat raakaa kieltään. Erityisesti lastenvaunuissa pientä lastaan kuljettaneen äidin puukotus oli raakuudessaan vailla vertaa. Turvapaikkaa hakiessaan kyseinen henkilö oli antanut ymmärtää, että hän oli tullut Suomeen hakeutuakseen turvaan vainoojiltaan. Meillä on tähän saakka ollut ymmärrystä ja auttamishalua niitä suojelun tarpeessa olevia lähimmäisiä kohtaan, jotka ovat joutuneet hakemaan turvaa sodalta ja väkivallalta.

 

Tuo väkivallan teko osui kaikkiin suomalaisiin ja täällä asuviin maahanmuuttajiin. Terrorismista epäilty mies teki karhunpalveluksen kaikille muille turvapaikkaa hakeneille ja sitä oikeasti tarvitseville. Hän harhautti turvapaikkaprosessiin osallistuneita viranomaisia ja petti inhimillisyyteen uskoneiden luottamuksen.

 

Millainen on se maailma, jossa kaikki ”vääräuskoiset” on surmattava? Terroristien lisäksi myös diktaattorit ja hirmuhallitsijat edustavat samaa vainoharhaisista ajattelua, jossa kansaa hallitaan pelolla eikä kukaan voi olla varma turvallisuudestaan.

 

Miksi ihminen kiusaa lähimmäisiään? Milloin kiusaaminen muuttuu uhkaavaksi? Mikä saa ihmisen toimintaan, jonka tarkoituksena on saada tuhottua mahdollisimman monta ihmistä kerralla? Vastauksena voisivat olla vaikkapa tyrannia ja verikosto, joita ei ole saatu kitketyksi pois ihmiskunnasta. Itsensä osattomaksi ja nöyryytetyksi kokeva on valmis laittamaan pahan kiertämään hinnalla millä hyvänsä: jos kerran minä kärsin, niin muutkin saavat kärsiä.

 

Kostoa hautova ihminen on aina askeleen edellä turvallisuusviranomaisia. Kuitenkaan kukaan ei ryhdy toteuttamaan väkivaltafantasioitaan ilman että olisi jotenkin ilmaissut mielentilansa lähipiirilleen. Terrorismin torjumiseksi viranomaisten ja kansalaisten tulisi voida puuttua jo varhaisessa vaiheessa väkivaltaa hautovien ihmisten suunnitelmiin.

 

Nuoriin on mahdollista vaikuttaa heidän kanssaan keskustelemalla, väkivaltaisiin puheisiin puuttumalla. Viranomaisten on voitava puuttua heidän elämäänsä ennen kuin puheet muuttuvat teoiksi. Ainakin osalla nuorista tällainen puuttuminen voi katkaista vihapuheen ja väkivaltaiset suunnitelmat. Muussa tapauksessa joudumme elämään entistä turvattomammassa yhteiskunnassa. Kostoa hautovat ihmiset eivät tule keskuudestamme katoamaan; meidän on vain kohdattava heidät oikealla tavalla.