Kristikunta valmistautuu viettämään suurta juhlaa, joka on kirkkovuoden yksi huipentuma. Me suomalaiset olemme tottuneet viettämään joulua vuosisataisten perinteiden johdattamina. Nykyaikana monet asiat ovat muuttuneet, mutta paljon pysyvää ja muuttumatonta liittyy meidän joulunviettoomme. Ulkonaisista asioista ainakin jouluvalot ja joulukoristeet näkyvät meidän kaikkien ympärillä ja luovat mukavasti tunnelmaa.

 

Joulunvieton ytimeen kuuluu hyvän tahdon ilmaiseminen. Haluamme muistaa läheisiämme joululahjoilla. Hyvä tahto tulee näkyviin jouluevankeliumista: "Kunnia Jumalalle korkeuksissa, ja maassa rauha ihmisten kesken, joita kohtaan hänellä on hyvä tahto!" Rauhan sanomaa tulee meidän kuunnella ja elää todeksi. Rauhaa ja hyvää tahtoa toivomme ja rukoilemme niin itsellemme kuin koko maailmalle.

 

Presidentti Sauli Niinistöltä kysyttiin itsenäisyyspäivän haastattelussa, mitä hän ajattelee maailman tilanteesta, kun moni asia on muutoksessa ja maailmaa vaivaa entistä enemmän kasvava epävarmuus. Hän totesi, että on ainakin hyvä, jos yritämme ymmärtää toisiamme. Niinistö toivoi myös kansojen johtajille keskinäistä hyvää tahtoa ja ymmärrystä. Muutoksen keskellä toivotaan jonkinlaista vakautta ja jatkuvuutta. Ei ole hyvä, jos kaikki asiat halutaan muuttaa samalla kertaa.

 

Perinteet ovat meidän ihmisten elämän kannalta koossa pitävä voima. Ilman mitään perinteitä ajelehtisimme jokainen vain ajan virrassa ilman suuntaa tai päämäärää. Perinteet luovat elämään rytmiä ja järjestystä. Määrätyt asiat toistuvat meillä vuosittain ja perinteitä kunnioittaen löydämme elämäämme myös sisältöä. Perinteet eivät kuitenkaan saa orjuuttaa meitä, vaan perinteitäkin voi jokainen muokata itselle sopivaksi.

 

Nykyaikana on käynyt entistä ilmeisemmäksi, että monet vanhat perinteet ovat menettämässä merkitystään ja ovat jopa katoamassa. Kaikki eivät löydä itselle joulun perinteisistä arvoista ja sanomasta riittävästi sisältöä. Jokainen uusi sukupolvi joutuu itse pohtimaan, millaisia perinteitä haluaa noudattaa ja seurata.

 

Joululaulussa todetaan: ”Juhla vanhain perinteiden, saapuu talven hämärään. Hyvän tahdon odotuksen, nostaa mieleen lämpimään:” Vaikka ulkonaisesti olosuhteet muuttuisivatkin entistä epävarmemmiksi, saamme silti etsiä ja rukoilla elämäämme sisältöä ja tarkoitusta. Saamme toivottaa niin itsellemme kuin läheisillemmekin armorikasta joulun juhla­pyhien aikaa!