Ilta-Sanomat järjesti heinä-elokuussa kilpailun Suomen kauneimmista rakennuksista. Alkuvaiheen jälkeen tuloksena oli, että Kajaanin evankelis-luterilainen kirkko oli päässyt finaaliin, eli 25 Suomen kauneimman rakennuksen joukkoon. Lopullinen sijoitus oli kymmenes. Vaikka äänestys oli tietenkin täysin epävirallinen ja lopputulokseen vaikutti kajaanilaisten aktiivisuus sosiaalisessa mediassa, niin tulosta voidaan pitää hyvin merkittävänä.

 

Äänestystulos kertoo siitä, että olemme pitäneet Kajaanin kirkosta erittäin hyvää huolta. Sitä on kunnostettu parhaan asiantuntemuksen mukaan. Finaalissa Kajaanin kirkko sijoittui kymmenenneksi, mikä kertoo siitä, että ääniä on täytynyt tulla eri puolilta maata. Kajaanin kirkon noteeraaminen ei siis ole tapahtunut ilman perusteita. Me kajaanilaiset saamme olla ylpeitä siitä, että kirkkomme arvo ja merkitys tunnustetaan julkisesti. Kisan voitti Helsingin keskustan Oodi-keskustakirjasto, joka oli poikkeus finalistien joukossa uutuudellaan.

 

Suurin osa eniten ääniä saaneista kauneimmista rakennuksista ovat tunnettuja historiallisia monumentteja ja ne ovat yli sata vuotta vanhoja. Kajaanin kirkkoa ei tehty aikanaan suurella rahalla, vaan kirkon kauneus syntyi arkkitehtuurista sekä suomalaisesta puuseppätaidoista. Kirkon suunnitteli Johan Jacob Ahrenberg ja taitavat rakentajat loivat käden taidoillaan kauneutta, joka on säilyttänyt arvonsa jo 122 vuoden ajan.

 

Me kajaanilaiset olemme oppineet arvostamaan kirkkomme kauneutta ja niin ovat myös monet muutkin suomalaiset. Kajaanin kirkko on mukana Suomen tiekirkkojärjestelmässä. Kirkossa on pidetty tärkeänä sitä, että kesän lomakaudella kirkkoihin on mahdollista päästä sisälle ihailemaan niiden kauneutta. Moneen vieraspaikkakuntalaiseen ja ulkomaalaiseen Kajaanin kirkko on ehtinyt tehdä hyvin suuren vaikutuksen.

 

Käytyäni viime kesänä Helsingin Temppeliaukion kirkossa, tulin vakuuttuneeksi siitä, että ulkomaalaiset haluavat suurina ryhminä eri puolilta maailmaa nähdä ja kokea kallioon louhitun kirkon arkkitehtuuria. Kirkon tekee nähtävyydeksi koko maailmankin mittakaavassa juuri sen ainutlaatuinen suomalainen arkkitehtuuri.

 

Kajaanin kirkkopuistoakin on hoidettu hyvin. Muutama vuosi sitten toteutettiin kirkkopuistossa puuston karsimista. Tämä toi entisestään esiin Kajaani kirkon kauneutta mutta myös koko kirkkopuistoalueen kauneutta. Kirkko pääsi näin entistä paremmin oikeuksiinsa. Kauneudella on tärkeä paikka meidän ihmisten sielunelämässä. Ihailemme taidolla suunniteltuja ja toteutettuja rakennuksia. Ne jättävät jälkensä meihin. Kuinka hienoa onkaan se, että kauneimpien suomalaisten rakennusten joukkoon kuuluu paljon maamme kansainvälisestikin tunnettuja kirkkoja.