Alkuvuodesta uutisista alkoi tulla viestejä Kiinan Hubeista puhjenneesta uudesta virustartunnasta, jota vastaan Kiinan viranomaiset alkoivat taistella. Pian tauti alkoi kuitenkin levitä Kiinan naapurimaihin ja sieltä erityisesti Etelä-Eurooppaan. Taudin puhjettua epidemiaksi maailma ei enää ollut entisensä. Se alkoi levitä ympäri kaikkiin maihin. Helposti tarttuva virustauti osoittautui jo alkuvaiheissaan vaaralliseksi, kun osa taudin saaneista alkoi sairastaa vakavasti ja osalle vakavasti sairastuneista tauti osoittautui kuolettavaksi.

Maaliskuussa selvisi koko maailmalle, että koronaviruksen aiheuttama tartunta on niin vakava, että leviämistä varten aloitettiin julistamaan poikkeusoloja ja erilaisia liikkumisen kieltoja. Monille valtioille osoittautui kohtalokkaaksi se, että varotoimia ei osattu heti alusta tehdä riittävästi. Taudin edetessä hyvin monen oli myös vaikea ymmärtää, ettei koronaviruksessa ollut kyse tavallisesta influenssasta vaan paljon vakavammasta sairaudesta.

Suomen hallitus julisti yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa maanantaina 16.3. maahan poikkeustilan pandemian ja talouteen kohdistuvien paineiden vuoksi. Päätöksiä valmiuslakien voimaan saattamisesta tehtiin vähitellen tämän jälkeen eduskunnassa. Kriisitila alkoi koskettaa myös seurakuntia, koska kaikkia kohtaamisia tuli määräysten jälkeen välttää taudin etenemisen ehkäisemiseksi.

Koronavirusepidemia koskettaa kaikkia valtioita ja ihmisiä. Epätietoisuus taudin etenemisestä on ahdistaa, koska kukaan ei tiedä, milloin tämä epidemia on ohitse. Taudin etenemisestä on vain valistuneita arvauksia. Maailma ei ole enää entisensä, kun epidemia on päättynyt. Poikkeustila eri puolilla maailmaa tulee aiheuttamaan pitkän epävarmuuden ajan myös taloudellisesti ja hallinnollisesti.

Vaikka lääketiede on edistynyt viime vuosikymmeninä, niin silti yllättävän tautiepidemian leviämiseen ei ehkä ole moniin vuosiin saatavissa sopivaa lääkitystä tai toimivaa rokotetta. Monet ovatkin kokeneet taudin leviämisen ikään kuin raamatullisena vitsauksena. Vähintään kovia koettelemuksia tauti ja taudin aiheuttamat vaikutukset ovat meille kaikille. Sairastunko itse tai sairastuuko minun läheiseni?

Koettelemukset aiheuttavat pelkoa, mutta ne myös yhdistävät meitä ihmisiä ja kansoja. Koko ihmiskunta on nyt samassa laivassa. Tässä tilanteessa lähimmäisten huomioiminen ja myötätunto ovat lisääntyneet. On tärkeää osoittaa välittämistä ja huolenpitoa toinen toistamme kohtaan. Sitä teemme parhaiten myös suojautumalla taudilta ja noudattamalla ohjeita, joita asiantuntijat ovat meille antaneet. Samalla pyydämme: "Siunaa ja varjele meitä, Korkein kädelläs."