Kun muutimme Kajaanin keskustaan, niin kaikki palvelut ovat täällä melko lähellä. Myös keilahalli on tästä muutaman sadan metrin päässä ja siksi ajattelin ruveta harrastamaan keilausta. Nuorena tuli urheiltua paljon, mutta iän myötä urheilu on jäänyt vähemmälle. Kunnosta huolen pitäminen on kuitenkin viisautta, sillä terve sielu terveessä ruumiissa on periaaate, joka on tänäki aikana pätevä.

Keilailu on vaativa laji. Se vaatii keskittymistä sekä oman motoriikan täydellistä hallintaa. Siinä on hyvä harrastus kaiken ikäisille ja varsinkin minulle tässä elämäntilanteessa.  Nuorena sitä tuli harrastettua koulussa säännöllisesti. Itsellä kynnys keilaukseen on ollut siitä kiinni, että löytäisi kaverin siihen. Onneksi sain innostumaan vahtimestari Sepon siihen. Toivottavasti innostumme molemmat. Siinä olisi hyvä harrastus. Ajattelin jopa tilata itselleni oman keilapallon. Nyt sitä ei vain onnistu saamaan, kun keilahallin omistaja on kesälomalla. Hän kuulemma poraa itse reiät keilapalloihin.

Kävin meidän Laurin kanssa keilaamassa, mutta Lauri ei siihen oikein syttynyt. Onneksi olen saanut Lauria shakkiharrastuksen pariin. Kävin lainaamassa pari kirjaa kirjastosta shakin teoriasta. Shakin teoria on erittäin mielenkiintoista. Se on yhtä mielenkiintoista kuin matematiikka. Kaikki perustuu tarkkaan laskelmointiin.

Tuntuu siltä, että itselläni on aika hyvä kärsivällisyys. Ehkä siihen on osaltaan vaikuttanut shakin harrastus. Parhaimmillaan shakin pelaaja saattaa miettiä yhtä siirtoa tunnista kahteen tuntiin. Siksi shakki on hyvää muisti- ja aivovoimistelua. Siinä joutuu mielessään käymään vaihtoehtoisia ratkaisuja. Se kehittää ajattelua sekä kärsivällisyyttä. Harmi, ettei kärsivällisyyttä voi opettaa toisille. Siihen täytyy itse motivoitua.

Olen huomannut sairauteni aikana, että varsinkin kipu koettelee kärsivällisyyttä. Kun särkylääkkeet eivät auta, niin pitkäaikainen kiputila käy hermoille. Siinä tarvitaan kärsivällisyyttä läheisiltä. Mutta yritän selittää, että en ole tahallaan pahantuulinen. Kipu vain vie hermot koetukselle.

Olen puolen vuoden aikana käynyt kolmella eri hammaslääkärillä, eikä hermosärkyäni ole saatu korjattua. He kyllä viittasivat siihen, että piilossa oleva viisaudenhammas pitäisi hävittää, koska se saattaa olla säryn alkusyy. Olen lykännyt tätä ratkaisua, mutta se on saattanut osoittautua tyhmäksi ratkaisuksi. En tiedä mitään pahempaa kipua kuin hammassärky, johon mikään särkylääke ei auta. Kuvien mukaan hampaani pitäisi olla priimakunnossa ja kunnostettuina, mutta silti hirmuinen kipu pääsee aina yllättämään.

Onneksi nykyaikana on hammaskirurgeja, jotka osaavat asiansa. Täytyisi kai saada aikaiseksi se neljännen hammaslääkärin ajanvaraus. Mutta se ei tunnu kivalta, kun iso hammas joudutaan repimään juuriltaan.

Kärsivällisyys on Raamatussa myös hengellinen hyve. Kärsimys tai pikemminkin ahdistus saa aikaan kärsivällisyyttä. Edelleen Jaakobin kirjeessä muistutetaan siitä, että uskon kestävyys kärsimyksissä saa aikaan kärsivällisyyttä. Kärsivällisyys on uskon hedelmä, johon kannattaa pyrkiä. Tuntuu siltä, että Markoa on koeteltu jo aika paljon. En tiedä, mitä se yläkerran isäntä oikein ajattelee, kun haluaa lisätä Markon kärsivällisyyttä.