Nyt se on koettu. Hampaan juurihoito. Vuoden ajan vasemman puolen kutoshammas keljuili minulle. Sitä on ehtinyt hoitaa neljä eri hammaslääkäriä. Lopulta hampaan ikeneen tuli paha tulehdus ja paise. Siihen sitten antibiottikuurit ja juurikanavien "hoito" päälle. Mielestäni tässä yhteydessä sana hoito viittaa johonkin muuhun, kuin mitä sanasta tulee mieleen. Tulehtuneeseen hampaaseen ja sen juuriin käydään aggressiivisesti kiinni, tapetaan hampaan hermot ja verisuonet, niin että hammas toimii vain kuolleena luuna tästä eteenpäin. Jotenkin olin säästynyt tältä tiedolta.

Sain viime viikolla peruutusajan KYS:iin (Kuopion Yliopistolliseen sairaalaan) neurologisiin testeihin. Kotiin päästyäni soitin hammaslääkärille takaisin ja valitin, että käsittely oli aika raju. Kerroin myös, että olen menossa Kuopioon neurologisiin testeihin. Hammaslääkärini sanoi, että sairaalasta saan kyllä sellaiset aineet, johon särky loppuu varmasti. No niin siinä sitten kävi. Testeistä ei meinannut tulla mitään, koska hammassärky oli edelleen julma. Sairaanhoitaja antoi buranan 800 mg. Ei mitään vaikutusta! Minun piti olla piuhoissa kiinni ja saada unesta kiinni, mutta pomppasin pystyyn ja totesin, ettei tule mitään. Hoitajat näkivät infrapunakameran avulla, että potilas ei ollut testikunnossa. Sitten käytiin puhelinkeskustelu päivystävän neurologin kanssa, Aloin epäillä, että taisi tulla hukkareissu hienoihin testeihin. Ihme ja kumma, lääkärin määräämä tabletti vaivutti minut aika pian autuaalliseen uneen. Tosin nukuin istualtani, koska olo oli siinä helpompi. Aamuyöllä heräsin ja hoitaja toi vielä toisen tabletin. Sitten heräsinkin aamulla, enkä tiennyt yhtään paljonko kello oli. Se oli tasan 8. Oli aika nousta ylös.

Sairaalan testihuone oli niin sanotusti huippupaikka. Teknologiasta kiinnostuneelle testipaikka oli kerrassaan mahtava. Huoneen sai pilkkopimeäksi. Lisäksi siinä oli oma ilmastointi. Koneet hurisivat tasaisesti, niin että tuntui kuin olisi ollut laivaristeilyllä. Pimeästä huolimatta sairaanhoitajat tarkkailivat minua infrapunavalon avulla kameroitten välityksellä. Sitten nukuin pää ja muu elimistö täynnä johtoja, jotka oli yhdistetty tietokoneeseen. Seuraava askel olisi langaton tiedonsiirto, mutta näin oli parempi, koska kiinteä tiedonsiirto on aina varmempaa. Oli muuten hassua, kun olin pilkkopimeässä ja avasin silmäni, niin hoitaja jo oli sanomassa, että nyt silmät kiinni. Pitihän sekin testata! Oli hassua, kun hoitajat olivat kuin Jumala, joka näkee ja tietää kaiken.

Keskiviikkona testit jatkuivat. Kahden tunnin välein piti yrittää nukahtaa. Testiin mahtui viidet päiväunet. Kuulemma aivojen toiminnasta saa parhaiten tietoa unen rajamailla. Työstä kyllä kävi jatkuvat päiväunet. Toivottavasti saatiin kuitenkin tieto, joka auttaa jäsentämään terveydentilaani. Testeissä käyminen aiheutti jonkinlaisen sisäisen tunnemyrskyn. Ehkä nyt kuukausien epävarmuus alkaa olla takana ja oireyhtymästäni saadaan tarkka tieto. Töissä on hankala keskittyä, jos on isompi prosessi koko ajan mielen päällä. Nyt olen kuitenkin hyvin toiveikas. Viime kevään tunteiden vuoristoradan jälkeen on olo muutenkin ollut tasaisempaa. 

Sairastaminen on opettanut minulle paljon. Ensinnäkin se on osoittanut sen, miten tärkeää minun on saada olla töissä. Sairauslomani jälkeen olen kokenut syvää kiitollisuutta siitä, että saan palvella seurakuntaa, kirkkoa ja Jumalaa. Ne päivät, jotka saan olla toimintakykyisinä ovat arvokkaita. Osaan arvostaa nyt jokaista kohtaamista ja jokaista tilaisuutta tavalla, jonka ennen pidin itsestään selvänä. Sairastaminen oli itselleni myös eräänlainen hengellinen matka. Kuvasin sitä jo tunteiden vuoristoradaksi. Itselleni avattiin hengellistä todellisuutta aivan uudella tavalla. Hengelliset kokemukset veivät itseni myös hyvin nöyrälle paikalle. Olen hieman epävarma siitä, ymmärretäänkö minua. Ja tietysti on se tunne, että aina toki ymmärretään jollakin tavalla, mutta toivottavasti ei väärin.

Sairaus avasi itseni näkemään, minkälaisen materialismin keskellä elämme. Uutiset pauhaavat jatkuvaa sanomaa rahasta. Kaikki on siitä kiinni. Tai ehkä enemmän rahan puutteesta. Ikinä ei tule olemaan tarpeeksi rahaa. Ahneus kasvaa. Mikään ei riitä. Ajatukset kietoutuvat entistä enemmän taloudellisen tuoton ympärille. Rahan mahti sokaisee. Se riistää kaiken henkisen ja hengellisen, jos ajatukset pyörivät vain taloudessa. Mietin, ketä palvelee jatkuva puhe talouden kriisistä. Jonkun täytyy siitä hyötyä, muutoin emme eläisi tällaisessa hullunmyllyssä.

Sairastaminen merkitsi minulle myös hengellistä sodankäyntiä. Koin vahvasti sen, että sielunvihollinen yritti lannistaa minua. Vihollinen tuntee tarkkaan heikot kohtani. Jouduin käymään läpi lapsuuden ajan pelkojani. Pelko on portti pahan henkivallalle, jonka kautta se sitoo ihmisen. Henkivallat yrittävät keskittää voimansa niin, että uskovat ihmiset alkaisivat sotimaan keskenään. Tämä on ollut hyvin menestyksellinen strategia. Kirkkomme on heikentynyt.

Tässä joitakin ajatuksia. Nyt täytyy lähteä saattamaan Lauri-poikaa junalle.