Viime kesänä minulle ehdotettiin lähteämistä professori Miikka Ruokasen valitsijayhdistykseen jäseneksi Kuopion piispan vaaliin. Kutsu oli aluksi hämmentävä, koska en ollut mieltänyt Miikkaa Kuopion hiippakuntaan kuuluvaksi. Tiesin hänen olevan kotoisin Rovaniemeltä. Pian kävi ilmi, että Miikan äiti on kotoisin Kiuruvedeltä, samalta paikkakunnalta kuin isäni äiti oli kotoisin. Juurilla on tärkeä merkitys. Vaikka Ruokasta moni pitää hiippakunnassamme ulkopuolisena, tärkeintä on, että Miikka Ruokanen itse kokee yhteenkuuluvuutta Itä-Suomeen ja Kuopion hiippakuntaan.

Piispaehdokkaan valitsijayhdistyksen perustaja, opiskelijapappi Raimo Hakkarainen Kuopiosta on pitkään tehnyt Miikan kanssa yhteistyötä Kuopion Tuomasmessuyhteisössä. Itse muistan myös tarkkaan, kuinka osallistuin 80-luvun lopulla joihinkin Tuomasmessuihin Helsingissä. Tuomasmessu teki minuun vaikutuksen, koska aistin siinä uudenlaista innostusta jumalanpalveluselämään. Miikka Ruokanen oli perustamassa Tuomasmessuyhteisöä, josta on saatu paljon uutta kirkkomme elämään. Täällä Kajaanissakin järjestimme usean vuoden ajan Tuomasmessuja 90-luvulla.

Muistan myös ajan, jolloin Miikka Ruokanen toimi TV:n kuuluttajana Yleisradiossa 1990-luvulla. Juontotehtävien jälkeen hän pääsi osallistumaan myös ohjelmien tekoon Rippituoli –ohjelman toimittajana, jossa hän osoitti sujuvan esitystaitonsa maamme keskeisessä mediassa. Luonteva esiintyminen julkisuudessa on sangen tärkeä ominaisuus kirkon työntekijälle.

Vaikka oppineisuus ei ole mielestäni tärkein piispan ominaisuus, niin ei siitä ainakaan haittaa ole. Professori Miikka Ruokasella on hyvin syvällinen ymmärrys klassisesta kristinuskosta, jonka edustajana häntä pidän. Viime kesäkuussa Miikka Ruokanen otti kantaa ajankohtaiseen keskusteluun kansankirkon monimuotoisuudesta Helsingin Sanomien mielipideartikkelissaan. Artikkelista kävi ilmi, kuinka Ruokasella on herkkä tuntemus kehitysmaiden kirkkojen elämäntodellisuudesta. Kirkkomme tarvitsee puolustajan lähetysjärjestöjen toiminnalle, jotka toimivat evankeliumin arvoista käsin, köyhien kirkkojen parissa.

Arvostan Miikka Ruokasessa erityisesti sitä, että hänellä on omakohtainen kokemus Kiinan protestanttisen kirkon elämästä. Hän on ensimmäisenä länsimaisena teologina saanut kutsun luennoimaan Kiinan johtavissa yliopistoissa. Kun länsimaissa kirkkojen työ kuihtuu, niin meillä olisi opittavaa kiinalaisten kristittyjen omistautumisesta asialleen. Kirkollinen Kotimaa –lehti raportoi laajasti 19.1.12 Kiinan protestanttisen kirkon valtavasta kasvusta. Jotakin Kiinan protestanttiset kristityt ovat tehneet oikein, josta voisimme ammentaa myös täällä Kuopion hiippakunnassa.

Kohtasin ensimmäistä kertaa henkilökohtaisesti Miikka Ruokasen 3.1.2012 Kajaanissa. Paljon ihmisiä työssäni kohdanneena huomasin, miten helppoa piispakandidaatin kanssa oli keskustella. Hän on välitön, kohtelias ja osasi kuunnella myös tavallisen papin huolia, mikä on yksi piispan tärkeimmistä ominaisuuksista. Kannatan Miikka Ruokasen valitsemista Kuopion hiippakunnan uudeksi piispaksi. Jos Miikka Ruokanen kelpaa kiinalaisille, niin kyllä hän kelpaa myös meille kainuulaisille!