Otsikon mukainen uutinen oli laajassa Helsingin Sanomien artikkelissa maanantaina 13.2. Artikkeli kertoi karua kieltä terroristijärjestöjen tekemästä systemaattisesta ihmiskaupasta, jolla rahoitetaan terrorismia eri puolilla maailmaa. Artikkelissa kuvataan, että ihmiskauppa on niin sanotusti ”tulevaisuuden ala”. Tuotot ihmissalakuljetuksesta tuovat koko ajan entistä suurempia summia.

 

Tähän mennessä ammattirikollisten tuottoisimpia aloja ovat olleet huumekauppa, rahanpesu, sieppaukset ja merirosvous. Ihmissalakuljetus on sen vuoksi tulevaisuuden ala, että siinä kysyntä ylittää jatkuvasti tarjonnan. Terrorijärjestöt velottavat esimerkiksi Välimeren ylityksestä ylilastatuissa kumiveneissä jopa 4000 dollaria hengeltä. Tässä bisneksessä ihmishenki on halpa. Viime vuonna Välimereen hukkui lähes 5000 ihmistä.

 

Rikollisjärjestöille on aivan yhdentekevää onnistuuko salakuljetus vai ei. Heille ei myöskään ole väliä sillä, miten pakolaisiksi pyrkivät voivat saada oleskeluluvan uudessa maassa. Tämän vuoksi turvapaikan hakija ja ilman oleskelulupaa olevat altistuvat uudelleen ihmiskaupalle ja hyväksikäytölle, kun heitä voidaan käyttää välineenä orjatyössä. Näin orjuus on uudelleen palaamassa vanhan Rooman valtakunnan synnyinsijoille.

 

Ihmissalakuljettajat mainostavat toimintaansa sosiaalisessa mediassa täysin katteettomin lupauksin. Moni tarttuu katteettomiin lupauksiin kuin viimeiseen oljenkorteen. Moni turvapaikan hakija kokee olevansa aivan umpikujassa, kun luvattua turvapaikkaa ei tullutkaan uudessa kotimaassa.

 

Pakolaisvirrat muodostavat laajan humanitaarisen ongelman Pohjois-Afrikassa, Lähi-Idässä ja Etelä-Euroopassa. Samalla se luo epävakautta terrorismin soluttautumisen myötä. Tämän vuoksi Yhteisvastuukeräys on ottanut tavoitteekseen auttaa sotaa paenneita nuoria Syyrian pakolaisia. Kirkon Ulkomaanavun toiminnasta on jo vuoden 2016 aikana hyötynyt noin 12 000 pakolaista, jotka ovat paenneet Syyrian naapurimaahan Jordaniaan.

 

On ratkaisevan tärkeää, että erityisesti lapsia ja nuoria pakolaisia tuetaan heidän kasvussaan ja kehityksessään. Heissä elää toiveikkuutta paremmasta huomisesta. Pakolaisleireillä asuvien ei tarvitse elää toivottomuudessa, jos heitä autetaan. Toivon kuoleminen pakolaisten keskuudessa olisi kaikista suurin inhimillinen katastrofi. Aina on elämässä toivoa. Toivoa on tarjottava toivottomille. Tämä on kristityn oikea elämänasenne.