Otsikon kannustus on monella jäänyt mieleen esimerkiksi arvokisojen hiihtokilpailuista, kun urheilijoita on raskailla ylämäkijaksoilla kannustettu käyttämään kaikki voimavaransa vaativassa nousussa.

Tuolla vaikkapa hiihtokisoista tutulla huudolla on tarkoitus kannustaa urheilijoita raskailla nousuosuuksilla.  Niinpä he sitten maaliin tullessaan kaatuvatkin maahan henkeä haukkoen, kaikkensa antaneina.

Urheilijat toipuvat usein suorituksistaan hämmästyttävän nopeasti. Mutta harva meistä pystyy toistuvasti ylittämään itsensä, oli elämänalue mikä tahansa.

Kukaan meistä ei pysty toimimaan aina jaksamisensa ylärajalla, ja urheilijakin tarvitsee palautumisaikaa suorituksensa jälkeen. Jaksaa, jaksaa –huutoa on ehkä alun perin käytetty urheilijoiden kirittämiseen, mutta nyt sitä on alettu soveltaa myös kuluttavaan elämäntapaan liittyvään tsemppaamiseen.

Kulunut koronaepidemiavuosi on osoittautunut monelle nuorelle vaikeaksi.  Omatoiminen koulunkäynti ei ole sujunut, ja harrastuksiakin on rajoitettu. Moni on uupunut jatkuviin rajoituksiin. Yksi esimerkki kuvaa tilannetta.

Nuorille suunnatun Jaksaa, jaksaa? -hankkeen (2019-2021) tarkoituksena on ollut vähentää lukiolaisten ja ammattiin opiskelevien nuorten kokemaa uupumusta ja lisätä opiskeluintoa. Päätavoitteena on ollut saada nuorten kokema uupumus vähenemään ja opiskeluinto lisääntymään hankkeessa kehiteltävien toimenpiteiden avulla.

Yhteiskunnan kannalta on vakava asia, jos nuoret kokevat uupumusta eivätkä löydä apua ahdinkoonsa.  Onneksi meillä Suomessa on järjestöjä, joiden toimintaan kuuluu nuorten tukeminen. Myös seurakunta tekee työtään nuorison parissa ja haluaa olla kannustamassa ja auttamassa nuoria elämässä eteenpäin.

Urheilijoiden kestävyyden taustalla on pitkä ja määrätietoinen harjoittelu, johon kuuluu myös riittävästi palautumisjaksoja.  Onpa elämäntilanteemme mikä tahansa, me kaikki tarvitsemme palautumista ja lepoa aina rasituksen jälkeen.

Viime aikoina on jo alettu keskustella ajasta, jolloin koronaepidemia on voitettu. Vielä on kuitenkin jaksettava odottaa rokotusten antamaa laumasuojaa – ja tsempattava toinen toisiamme.